Ajankohtaista

Seuraava Yö 21.5.2016

Hei ja hyvää syksyä!

Seuraava Yläkaupungin Yö järjestetään lauantaina 21.5.2016. Esiintyjähaku avataan viikolla 47, jolloin julkistetaan myös festivaalin teema. Tervetuloa mukaan järjestelyihin, lavoille ja kaikenlaiseen yhteistyöhön!

Lisätietoa:

Kyösti Ylikulju
toimisto@ylakaupunginyo.fi

Yökuvia

Huhhei!

Yläkaupungin Yö on taas mennyt, mutta onneksi menoa voi muistella valokuvien kautta.  Valokuvia boheemista menosta napsittiinkin tänä vuonna oikein urakalla. Vapaaehtoisten valokuvaajiemme joukossa oli myös kolmannen vuoden valokuvaajaopiskelijoita JAO:lta.

Tässäpä teille pieni kooste Yön menosta.

Kuv: Ami Njie

Kuv: Ami Njie

Kuva: Sakari Ålgarsd ja Juha Ravio

Kuva: Sakari Ålgards ja Juha Ravio

Kuva: Roi Peteri

Kuva: Roi Peteri

Kuva: Roi Peteri

Kuva: Roi Peteri

Kuva: Petri Luukkonen

Kuva: Petri Luukkonen

Kuva: Matti Partanen

Kuva: Matti Partanen

Kuva: Matti Partanen

Kuva: Matti Partanen

Kuva: Riku Luomaa

Kuva: Riku Luomaa

Kuva: Riku Luomaa

Kuva: Riku Luomaa

Kuva: Riku Luomaa

Kuva: Riku Luomaa

Kuva: Ami Njie

Kuva: Ami Njie

Kuva: Roi Peteri

Kuva: Roi Peteri

Kuva: Roi Peteri

Kuva: Roi Peteri

Kuva: Roi Peteri

Kuva: Roi Peteri

Kuva: Ami Njie

Kuva: Ami Njie

Kuva: Matti Partanen

Kuva: Matti Partanen

Kuva: Matti Partanen

Kuva: Matti Partanen

 

Jos sinulla on Yöstä omia otoksia jotka tahtoisit julkaistavan, voit lähettää niitä osoitteeseen tuotanto@ylakaupunginyo.fi

Nähdään taas!

Kuva: bsfe

Kiitos kaikille kävijöille, esiintyjille ja vapaaehtoisille! Oli hieno Yö!

Kuvia, videoita ja muuta jälkitunnelmointia on luvassa lähitulevaisuudessa. Nyt voit jo selailla live-sivumme Instagram-feedistä meininkejä.

Thank you everyone and see you!

Viimeisimmät aikataulun viilaukset sekä polut, reitit ja tärpit.

Kuten aina, odottamattomia tapahtuu ja muutoksia joudutaan tekemään. Monet teistä kulkevat tapahtumasta toiseen tapahtumalehden aikataulun mukaan, joten listaamme teille painon jälkeen tapahtuneet muutoset. Voitte helposti merkitä ne omaan lehteenne, tai luoda oman aikataulun Yläkaupungin Yön ohjelmasivulla. Tähtiä klikkailemalla tallennat omat tärpit ja voit kätevästi jakaa ne vaikka Facebookissa, tai tulostaa itsellesi.

LISÄYKSET:

Cittá dei morti-näyttelyn esittely Alvan Aalto -museossa klo 20:30

Valon ja varjon hattu – työpaja URBS:issa Alvar Aalto -museossa klo 21-22:30

Runoilijat: Salla Partala, Paavo Kässi, Perttu Puranen Galleria Hopassa klo 22

Jussi! Harjun Paperissa klo 15

Teijän Keittiö Jelmun teltan läheisyydessä klo 17 alkaen

JYY:n taidekilpailun voittajatöiden galleria Lozzi-rakennuksen edusta klo 10 alkaen

Kuninkaallinen Koristelukilta Kaupunginteatterilla klo 10-13

Tanssiteatteri Mami Wata Keski-Suomen museolla klo 19:30

Huoneteatteri: Kalenteritytöt Lounaispuiston ylätasanteella klo 16:45

Nukketeatteriesitys: Prinsessa Ruusunen Pop-up steinerkoululla Mäki-Matin perhepuistossa klo 12

Luento: Vegaaninen ravitsemus Puutarhurintalolla klo 16

Yöpojat – graffitia graffitia! Juomatehtaan pihalla klo 14-19

Tiina Ask Toivolan Vanhalla Pihalla klo 19:30

AIKATAULUMUUTOKSET:

Skiffleorkesteri Musti Suomen käsityön museolla klo 19:30

Laajavuoren Pelimannit ry: Toivo Kärki 100v Yliopiston pääkirjasto, Lozzi 2 ja Tilia klo 19:00

 

PERUUTUKSET:

Trubaduuri Tenho Tornbergin molemmat esitykset

Tankotanssitrio FarFellazin molemmat esitykset

Lulu ja Ystävät

Petäjäveden seppien työnäytökset

Boss Cafe

Jyväskylän kansalaisopiston barokkisoitinyhtye

Palokan Senior Jazz Band

 

Mutta sitten paljon mukavampiin asioihin; Lue lisää…

Jyväskylän Designtori – kotimaisen designin uusi tukipilari

Kuva ja teksti: Ville Waali
DSC_0008

Johanna Mantila ja Aino Saalamo ovat tekijät suositun Jyväskylän Designtorin takana.

Lauantaina Toivolan Vanha Piha täyttyy jälleen pääosin kotimaisista trendikkäistä tuotteista ja huikeasta muotoilusta, kun Aino Saalamon ja Johanna Mantilan Jyväskylän Designtori kokoaa designista kiinnostuneet yhteen kello 10.00-17.00. Ensimmäinen tämän vuoden kolmesta Designtori-tapahtumasta keskittyy kesään. Saalamon mukaan kolmijakoinen vuosikello oli suunniteltu ratkaisu. “Tapahtumat sijoittuvat kausien mukaan ennen kesää, syksyä ja joulua.” Mallia on otettu muiden kaupunkien, kuten esikuvana toimivan Tampereen DOT ry:n Designtorin toiminnasta.

Viime syksynä Jyväskylän Designtorin parissa aloittaneen Mantilan mukaan homma lähtenyt kasvamaan nyt neljättä kertaa järjestettävän tapahtuman tiimoilta älyttömästi – meiningit ovat jopa kaksinkertaistuneet ensimmäisestä designtorista. “Tosi paljon asiaan vaikuttaa se, miten aktiivisesti myyjät ovat olleet meihin päin yhteydessä jo ennen tapahtumia, ja hakevat innokkaasti myyntipaikkoja”, Mantila kertoo tyytyväisenä.

Odotetussa kevään Jyväskylän Designtorissa on ensimmäistä kertaa mukana työpaja, jonka teemana on kaupunkiviljely. Pajaa vetää Kankaan puutarhan viljelyvastaava Marianne Tiitinen. Materiaalien osalta osallistuminen kustantaa kymmenen euroa ja hommiin pääsee mukaan kello kolmen aikaan. Ilmoittautua voi osoitteeseen pikkuverstas@gmail.com.

Designtori on yksi vastaus suomalaisen designin tulevaisuuteen. Kivijalkakauppojen kipuilu kannattavuuden kanssa näkyy Designtorin naisten mukaan jo katukuvassa, mutta muotoilijoille kolme kertaa vuodessa riskittömämmän vaihtoehdon tarjoava Jyväskylän Designtori saattaa olla tulevaisuus. Ja ainakin Jyväskylässä sen nauttiman suosion mukaan se on sitä jo.

Eritoten uutta ja nuorta muotoilua tukevat Saalamo ja Mantila ovat saaneet lauantaiksi koottua reilut kolmekymmentä myyjää Toivolan Vanhalle pihalle. Pelkästään myyntiin ei  Designtori kuitenkaan perustu, sillä huomioon on otettu lisäksi muun muassa ympäristö ja tunnelman luominen. “Tärkeää on luoda kävijälle enemmänkin elämys kuin pelkkä myyntitapahtuma”, Saalamo kiteyttää.

Kysyttäessä, mikä on trendikkäintä kesällä, naiset vastaavat kuin yhdestä suusta; “kiireettömyys ja luonto”. Lisäten naurahtaen vielä perään “somettomuuden”. Muotoilussa he uskovat esteettiseen, mutta käytännölliseen muotoiluun jolle löytyy kysyntää. “Muotoilu lähtee omasta tarpeesta. Ensin tulee käytännöllisyys ja tarpeellisuus, josta lähdetään suuntaamaan kauneuteen.”

Jyväskylän Designtori lauantaina kello 10:00 – 17:00 Toivolan Vanhalla Pihalla.

Sinun musiikkivideosi meidän festivaaleillemme?

Haluaisitko yhtyeesi musiikkivideon osaksi Yläkaupungin Yön ohjelmistoa? Nyt se on mahdollista! Yläkaupungin Yössä Opinkiven katolla tullaan näyttämään keskisuomalaisten yhtyeiden sekä Keski-Suomessa kuvattujen musiikkivideoiden kavalkadi. Osaksi tätä spektaakkelia pääsee ilmoittamalla videon mukaan esitykseen tällä sivulla. Ole nopea sillä joukkoon mahtuu vain rajallinen määrä videoita! Riittää, että musiikkivideo on kuvattu Keski-Suomessa TAI yhtye on kotoisin Keski-Suomesta. Ilmoituslomake löytyy alta ja varmistathan, että sinulla on videon tekijöiden lupa olemassa.

 

Kysymyksiä? Pistä postia tero.uuttana@ylakaupunginyo.fi

 

Yhteyshenkilön tiedot

Etunimi*

Sukunimi*

Sähköposti*

Puhelin*

Musiikkivideon tiedot

Ohjaaja*

Bändin nimi*

Biisin nimi*

Linkki ladattavaan musiikkivideoon*

Vapaaehtoinen toinen linkki ladattavaan musiikkivideoon (esim. eri formaatti tai resoluutio)

Musiikkivideota saa käyttää tulevissakin Yläkaupungin Yön RY:n järjestämissä ilmaistapahtumissa* Kyllä Ei

* tähdellä merkityt kohdat ovat pakollisia

Soittolistoja ja vappuskismoja

Teksti: Pohjoisen Keski-Suomen kultapoika Ville
soittolista

Soundcloudin soittolista koostuu melkein viidestä tunnista Yön esiintyjien musiikkia. Sillä jos millä siivittää vappuillan kokonaisvaltaiseen nousuun.

Kun nyt artistit on valittu ja julkaistu, tarjoaa Yläkaupungin Yö juuri sinulle uskomattoman mahdollisuuden (vain rajoitetun ajan) tutustua kyseisten taiteilijoiden tuotoksiin itsekyhättyjen soittolistojen avulla.

Toimiston arvovaltainen ja kaiken maailman koulut käynyt henkilöstö kokosi kasaan soittolistat Youtubeen ja Soundcloudiin, ei hele! Tietenkään kaikkia artisteja ei kyseisistä palveluista löydy, mutta parhaamme teimme teitä varten.

Vappuaaton siis voisi viettää huonomminkin kuin istumalla toimistossa ja kasailemalla soittolistoja. Saattoi siinä oikean työn ohessa kasautuakin toimiston oma soittolista vapaampaan (vappu)käyttöön. Illallinen on katettu, iske vappuihminen kiinni!

P.S. Toimistoihmisten vappusoittolistaan saa jokainen lisätä musiikkia, hoida homma.
P.S.S. Mitään vappuskismoja ei ole, vaan kyseessä on epävarma clickbait.

Yläkaupungin Yön soittolista Soundcloudissa
Yläkaupungin Yön soittolista Youtubessa
Vappulista by Yön toimistoihmiset

Vuoden 2015 ohjelma

yy2015_banneri_iso_web

Nyt on perjantai 24. huhtikuuta. Tänä päivänä 25 vuotta sitten Hubble-avaruusteleskooppi laukaistiin avaruuteen ja 45 vuotta sitten Gambiasta tuli tasavalta pääministeri Dawda Kairaba Jawaran noustessa presidentiksi. Vuoden 2015 kyseinen päivä tullaan muistamaan boheemin Yläkaupungin Yön ohjelman julkaisupäivänä. Kyllä, se on täällä.

Toukokuun 16. päivä Yläkaupungin Yö valtaa Jyväskylän jalansijoinaan yli viisikymmentä (50) tapahtumapaikkaa. Jälleen luvassa on noin vuorokausi musiikkia, teatteria, elokuvaa, tanssia, urheilua ynnä muuta taidetta ja yleistä elämää. Unohtamatta tietenkään lapsille ja perheille suunnattua ohjelmakokonaisuutta.

Koko ohjelmiston löydät täältä Yläkaupungin Yön verkkosivuilta sekä aiemmin tällä viikolla julkaistusta festivaalilehdestä. Lehtiä löytyy tällä hetkellä useimmilta tapahtumapaikoilta ja ensi viikon aikana jopa Gdanskista ja Viitasaarelta asti.

(Yön toimitus kannustaa sinua jakamaan tietoa ohjelmistosta eteenpäin, jotta jokainen festivaalikävijä saa yhtäläisen mahdollisuuden olla hukassa).

OHJELMISTOON PÄÄSET VAIKKAPA TÄSTÄ!

 

Lehden taas voit lukea myös digi-diginä tästä:

Ystävä vuosikymmenen takaa

Teksti ja kuva: Ville Waali

Tänä vuonna Yläkaupungin Yössä on luvassa jotain nostalgista. Jotain säväyttävää. Jopa jotain legendaarista. Lähes vuosikausia kestäneen vuosikymmenen jälkeen Jelmu pystyttää telttalavansa jälleen kampuksen kentälle tuoden mukanaan liudan kovaakin kovempia artisteja. Teltta pistettiin vuonna 2005 nippuun ahnaasti resursseja vieneen Lutakon tanssisalin remontin vuoksi. Telttaa olikin jo vuosien varrella ehditty kysellä aika-ajoin enemmän ja vähemmän. ”Onhan tämä jälleen iso satsaus Jelmulta, niin taloudellisesti kuin työvoimallisestikin”,  Jelmun toiminnanjohtaja Jonna Paananen kertoo.

Aikanaan telttalavalla Yläkaupungin Yössä on vieraillut artisti jos toinenkin. Esimerkiksi Timo Rautiainen & Trio Niskalaukaus heitti ensimmäisen keikkansa Yläkaupungin Yössä juurikin Jelmun telttalavalla vuonna 1998. Lisäksi Stam1na kävi esiintymässä teltassa vuonna 2004 muun muassa Lapkon kanssa. Jokaisen bändin ura lähti noista ajoista kovaan nousukiitoon.

Jelmun teltta

Jonna Paananen ja Raine Pulkkinen ovat mukana toteuttamassa Jelmun teltan paluuta Yläkaupungin Yöhön.

Kovaa menoa on luvassa siis tänäkin vuonna, kun teltan valtaa kuusi artistia. ”Tärkeintä oli löytää helvetin kovia bändejä kaikille. Valitut artistit eroavat tyylillisesti toisistaan etenkin siksi, että teltan yleisöön saadaan vaihtelevuutta”, Jelmun promoottori ja tiedottaja Raine Pulkkinen sanoo. Luvassa onkin muun muassa punkkia, räppiä ja rokkia.

Telttaan mahtuu toiminnanjohtaja Paanasen mukaan noin 800 henkilöä. Teltan kasaaminen aamutuimaan, sen ylläpito ja valvonta vuorokauden läpeensä sekä purkaminen seuraavana päivänä rasittavat jokaista sen parissa työskentelevää. Esimerkiksi pelkkään kasaamiseen tarvitaan ainakin 20 henkeä. ”Joka kerta kun teltta on saatu purettua, tulee sellainen ei enää ikinä koskaan -fiilis. Mutta ajan kuluessa sitä saattaa unohtaa sen kaiken vaivan ja haluaa vain tuoda festarikävijöille unohtumattoman fiiliksen”, Paananen muistelee vuosikymmenen taakse.

Entä saammeko nähdä Jelmun telttalavan seuraavan kerran vasta vuonna 2025 jälleen vuosikymmenen jälkeen? Toiminnanjohtaja hymyilee eikä sano juuta eikä jaata – ”Sitä katsotaan sitten tämän vuoden jälkeen.”

Yläkaupungin Yö 2015 Facebookissa

 

Jelmun teltta Yläkaupungin Yössä

18:00 Ovet ja baari auki
18:15 Haamu
19:15 Relentless
20:20 Terveet Kädet
21:20 The Valkyrians
22:40 Sin Cos Tan
00:00 Nahkatakkiset Tytöt plays Dingo
02:00 Ovet ja baari kiinni

Levyjä soittaa DJ Soul Rokker.

Slim Bean – KAIKKI HAJOS, LAPSET ITKI

Teksti: Eveliina Eronen
Kuva: Ville Waali

Yhtyeessä soittavat Otto "Slim Bean" Liimatainen - foot drums, slide guitar, vocals Sini "Bad Birdy" Pajunen - vocals, shaker Immo "Hound Dog" Hirvonen - 6-string banjo, harmonica, vocals Janne "Big Boiler" Peräaho - maracas, percussion, vocals Oula "King Cobra" Karppinen - saxofone, vocals

Yhtyeessä soittavat Immo ”Hound Dog” Hirvonen, Otto ”Slim Bean” Liimatainen, Sini ”Bad Birdy” Pajunen, Janne ”Big Boiler” Peräaho sekä Oula ”King Cobra” Karppinen.

 

Saimme kutsun haastatella Älylän Ehtoossa soittavaa Slim Bean -yhtyettä. Painavan veto-oven takaa löytyy soppi, jossa swamp-blues, punk, ska, sekä funky red-neck blues-tyyppiseksi musiikiksi lokeroitu bändi harjoittelee keikkojaan varten. Vientiä on riittänyt ja bändi on keikkaillut myös ulkomailla aina Hollantia myöten.

Kylmästä kevätillasta on mukava etsiytyä savuisille sohville seuraamaan yksityiskeikalta tuntuvaa treeni-iltaa. Biisejä on kasassa noin tusinan verran ja bändi soittaa kunnes bändin laulajan Sini ”Bad Birdy” Pajusen ääni ei enää kestä.

Yhtye on hakenut muotoaan ja onpa jäsenenä ollut koirakin. Tämänhetkisellä kokoonpanolla bändi on soittanut noin vuoden verran. Uusin jäsen, saksofonisti Oula ”King Cobra” Karppinen tuli bändiin tuuraajaksi, mutta on tehnyt itsestään korvaamattoman. Yhtye koostuu kenties hieman erikoisista bändisoittimista ja on erittäin viihdyttävää kuunneltavaa. Saundi on vahvaa, soitto kovalla ja yhtyeen jäsenet selvästi nauttivat esiintymisestä – aurinkolasit päässä tietysti.

Bändin jäsenillä on kaikilla musikaalista taustaa. Historiasta löytyy oboen, ambient-synan, harmonikan sekä blues-kitaroiden soittoa. Sini on laulanut kymmenisen vuotta, äitinsä keksittyä että hän osaa laulaa. Kuten yleensäkin, äiti on ollut oikeassa. Naisesta lähtee kadehdittavan savuinen saundi. Yhtyeen ainoana naisena hänestä oltiin alkuaikoina huolissaan, ”Miten sä kestät?”. Hyvin on kestänyt ja biisien välillä on kotoisaa viettää torstai-iltaa treeniksen sohvilla. Seinillä on keikkajulisteita, rumpuja ja erilaisia naamiaisasuja. Kesken vedon katosta tipahtaa kitaran kaula.

Uusia biisejä yhtye työstää kimpassa ja biisien synty on helppoa. Biisejä ei hiota liikaa, vaan kappaleet pääsevät keikkasoittoon vaikkeivat olisi vielä täysin valmiita. Keikalla on hyvä olla pieni vaaran tunne.

Ikimuistoisia keikkoja riittää. Yleensä jotain hajoaa. Bändin banjotaituri Immo ”Hound Dog” Hirvonen muistelee Euroviisujen aikaan vedettyä keikkaa jossa yleisö oli seurannut kisailua televisiosta ja huusi hurmioituneena Lordin voittoa. Bändin soitto tultiin keskeyttämään.

Otto ”Slim Bean” Liimataisen mieleen on jäänyt keikka Äänekosken jazz-viikoilla, jossa rumpalin äiti oli joutunut häpeämään puolenpäivän aikaan tapahtunutta julkista oluenjuontia. Keikalla oli hajonnut sekä oma että lainassa ollut kitara. ”KAIKKI HAJOS, LAPSET ITKI”

Tulevaisuus näyttää sopivan kiireiseltä. Keikkaa riittää, levyä lupaillaan ja elokuussa on tulossa kiertue. Hollannin reissu on myös edessä. Bändi tahtoo ujuttaa lavameininkinsä yleisön jalkojen alle. “Kunhan saadaan jengi tanssimaan.”

Älylän Ehtoo 11.4. Ylä-Ruthilla

Slim Bean Facebookissa