Viimeisimmät aikataulun viilaukset sekä polut, reitit ja tärpit.

Kuten aina, odottamattomia tapahtuu ja muutoksia joudutaan tekemään. Monet teistä kulkevat tapahtumasta toiseen tapahtumalehden aikataulun mukaan, joten listaamme teille painon jälkeen tapahtuneet muutoset. Voitte helposti merkitä ne omaan lehteenne, tai luoda oman aikataulun Yläkaupungin Yön ohjelmasivulla. Tähtiä klikkailemalla tallennat omat tärpit ja voit kätevästi jakaa ne vaikka Facebookissa, tai tulostaa itsellesi.

LISÄYKSET:

Cittá dei morti-näyttelyn esittely Alvan Aalto -museossa klo 20:30

Valon ja varjon hattu – työpaja URBS:issa Alvar Aalto -museossa klo 21-22:30

Runoilijat: Salla Partala, Paavo Kässi, Perttu Puranen Galleria Hopassa klo 22

Jussi! Harjun Paperissa klo 15

Teijän Keittiö Jelmun teltan läheisyydessä klo 17 alkaen

JYY:n taidekilpailun voittajatöiden galleria Lozzi-rakennuksen edusta klo 10 alkaen

Kuninkaallinen Koristelukilta Kaupunginteatterilla klo 10-13

Tanssiteatteri Mami Wata Keski-Suomen museolla klo 19:30

Huoneteatteri: Kalenteritytöt Lounaispuiston ylätasanteella klo 16:45

Nukketeatteriesitys: Prinsessa Ruusunen Pop-up steinerkoululla Mäki-Matin perhepuistossa klo 12

Luento: Vegaaninen ravitsemus Puutarhurintalolla klo 16

Yöpojat – graffitia graffitia! Juomatehtaan pihalla klo 14-19

Tiina Ask Toivolan Vanhalla Pihalla klo 19:30

AIKATAULUMUUTOKSET:

Skiffleorkesteri Musti Suomen käsityön museolla klo 19:30

Laajavuoren Pelimannit ry: Toivo Kärki 100v Yliopiston pääkirjasto, Lozzi 2 ja Tilia klo 19:00

 

PERUUTUKSET:

Trubaduuri Tenho Tornbergin molemmat esitykset

Tankotanssitrio FarFellazin molemmat esitykset

Lulu ja Ystävät

Petäjäveden seppien työnäytökset

Boss Cafe

Jyväskylän kansalaisopiston barokkisoitinyhtye

Palokan Senior Jazz Band

 

Mutta sitten paljon mukavampiin asioihin;

Huhu kertoo, että Yläkaupungin Yössä olisi niin paljon esityksiä, tapahtumia, koettavaa, tehtävää ja nähtävää, ettei aina tiedä missä sitä kävisi. Tällaisella kattauksella varustetussa tapahtumassa on myös se vaara, että jotain kertaluontoista jää kokematta. Toisaalta, kun koskaan ei voi olla varma mitä minkäkin nurkan takaa löytyy, ei kaikkiin kokemuksiin voi valmistautuakaan.

Kokosimme omat polkumme, jota pitkin suuntaisimme siinä rinnakkaistodellisuuden Yössä, jossa kaikki aika olisi käytössä ja velvollisuudet kantaisi joku muu. Jos olet aina halunnut olla päivän jonkun toisen kengissä, tai kenties larpata henkilökohtaisesti jotain toimituksen henkilöä, nyt on paras tilaisuus. Näin tarkkoja päiväaikatauluja meistä heruu harvoin.

Tervetuloa Yöhön, joka tarjoaa kaikille jotain, ja jonka jokainen voi kokea omanlaisenaan! Nautitaan!

EVELIINA

kirjall (1)

10.00 Kaverikoirat (Mäki-Matti)

13.00 Pape Cisse & Mama Africa Jkl  (Mäki-Matti)

Tuomiopäivän Kello (Galleria Hoppa)

15:00 Opastus boheemiin yläkaupunkiin (Bar Vakiopaine)

Ravintolapäivän herkuttelut

12:00 – 22:00 Pariisin Kadut – taidekahvila (Taidekortteli)

18:15 – 19:00 Haamu (Jelmun teltta)

18:00 – 19:30 Mussa Kussa (X-rakennuksen piha)

19:30 – 20:00 Cumback (Siltasali)

19:30 – 01:00 Backyard party (X-rakennuksen piha)

20:00 – 20:30 MSRBL (Opinkiven katto)

21:00 – 21:45 Typeface (Lounaispuisto)

23:00 – 01:00 Kauhujen Yö (Galleria Hoppa)

00:45 – 01:00 Pyrokratia tulishow (X-rakennuksen piha)

00:45 – 01:30 Slim bean (Ilokiven alakerta)

Matkani Yöhön alkaa Voionmaan suunnilta, joten luonnollisinta on aloittaa Mäki-Matin perhepuistosta. Mäki-Matin ohjelmassa on paljon nautittavaa myös hieman aikuisemmillekin lapsille ja pitkä päivä on hyvä aloittaa rakkaudentäyteisillä koirilla ja afrotanssilla.

Mäki-Matista suuntaan tieni Tuomiopäivän Kellon kautta opastetulle yläkaupungin kierrokselle.

Kierroksen jälkeen onkin aikaa tutustua ravintolapäivän tarjontaan, toivottavasti (varmasti) herkkuja löytyy myös tällaiselle kotivegaanille. Maha täynnä on hyvä istahtaa hetki Pariisin Kadut -taidekahvilassa ja valmistautua musiikintäyteiseen iltaan.

Ilta alkaneekin Jelmun juhlateltalta vanhan naapurinpojan, Haamun takuulla kovalla keikalla. Samoilla lämmöillä voi kipaista Mussa Kussan tanssitettavana ja hetken tauon jälkeen jatkaa Backyard Partyissä. Näistä kemuista täytyy muistaa lähteä ajoissa kohti Opinkiven kattoa, jossa MSRBL soittaa kahdeksan kieppeillä. Backyardin bileisiin toivottavasti ehtii vielä palaamaan, koska kemut kestävät yhteen saakka yöllä. Katolta on tarkoitus suunnata Lounaispuiston lavan eteen huokailemaan Typefacen Oton uskomatonta ääntä ja bändin mahdottoman kaunista soundia. Typefacen jälkeen ehtiikin hieman hengähtämään, kenties Teijän Keittiön antimien parissa, koska seuraavat tärppini, Kauhujen Yö sekä Pyrokratian tulishow, alkavat vasta pimeyden laskeuduttua. Illan viimeiset nopeat voisi vielä käydä vetäisemässä Slim Beanin keikalla Ilokivessä. Samalla tulisi hyvästeltyä Ilokiven alakertakin.

Jos maailma olisi täydellinen, eivätkä Company Uuden Maailman esityksen jonot yltäisi aivan mahdottoman pitkälle, menisin katsomaan varmaan jokaisen heidän shownsa Siltasalille.

VILLE

yy2015elok

15:00 Typeface (Kompassirock)

16:00 Jyväskylän seudun lyhytelokuvia 16mm (Keski-Suomen museo)

16:00 – 02:00 SWÄG (Ilokivi)

18:15 Haamu (Jelmun teltta)

19:30 Company Uusi Maailma (Siltasali)

20:00 MSRBL (Opinkiven katto)

23:00 Må Pyton (Seminarium)

Oma Yöni kulkisi musiikin painottamalla tiellä. Kauemmin soitannassa ollut Typeface vakuuttaa liveannillaan, samoin Haamu jonka uusi albumi on meinatkaas kovaa kuunneltavaa. 16mm filmi kiinnostaa elokuvafanaatikkoa historiansa takia ja illan ”mitä hittoa” hetki koetaan taas Company Uusi Maailman parissa. SWÄG tanssittaa aina muiden tapahtumien välissä, kuten myös ennakkosoitossa ollut MSRBL. Brittihuumorin ystävänä Må Pytonin keikka kiinnostaa kovin, paljon hyvää olen siitä kuullutkin.

TERO

yy2015mus

14.00 Orgues de Barbarie (Toivolan vanha piha)

15.00 Hiljaisuudesta/persoonasta (Musica Boombox)

16.30 Haedong Kumdo (U2)

18.30 Order of the Living perf. Terry Riley’s In C (Musica Boombox)

19.30 Backyard Party + tanssiesitykset (X-rakennus)

20.20 Terveet kädet (Jelmu25v-teltta)

21.15 Fate vs. Free Willy

21.00-00.00 Synkimmän yön elokuvat

22.15 Rauhatäti & MC Pyhä Lehmä & SOFA

00.00 Sisi majitu (Lounaispuisto)

01.30 Moly (Ylä-Ruth)

Mustalaisjatsi Toivolan vanhalla pihalla kuulostaisi hyvältä tavalta aloittaa päivä. Siitä voisi jatkaa Boomboxissa kuunneltelemaan teoksia Hiljaisuudesta/persoonasta. Kahden käden miekkailu on lajina niin totaalisen awesome, että Haedong Kumdon esitys kiinnostaa. Hyvän sään vallitessa (kuten Yössä aina) miekat viuhuu U-rakennuksen edessä ulkosalla. Terry Rileyn In C on melkoinen minimalismin klassikkosävellys, ja kun kymmenkunta musiikin ammattilaista on sitä taikomassa, niin tulos on taattu.

X-rakennuksen katudiskossa täytyy piipahtaa jossain välissä, mutta myös vanhan liiton hardcore-punkin legenda Terveet kädet on takuuvarma tärppi. Hieman uudempaa meteliä soittava Fate vs Free Willie on etukäteen kuulostanut oikein mielenkiintoiselta. Synkimmän yön elokuvia Vanhassa pajassa mahtuu katsomaan vain 30 henkeä kerrallaan ja kuulemma elokuvissa on mukana myös performanssimaisia elementtejä. Kuulostaa ainakin jännältä. Suomen kovimmat naisräppärit on kivasti koottu samalle lavalle esiintymään back-to-back -tyyppisesti Lounaispuistoon. Lounaispuiston ohjelman kruunaa sitten Sisi Majitun tanssia, musiikkia ja tulitaidetta yhdistävä show, joka illan hämärtyessä näyttää varmaan huikealta. Siitä jos vielä jaksaa, niin jyväskyläläisellä Molylla on kova livebändin maine enkä ole vielä päässyt heitä näkemään.

Nämäkin kiinnostaisi, mutta kaikkea ei kerkee:

16.45 Janos Valmistusvirhe duo (Vakiopaine)

Janos Valmusen biisejä covereina. Voiko olla muuta kuin viihdyttävä?

17.00 Slackline-esitys (Yliopiston kirjasto)

Nuorallakävelyä kirjaston atriumin yllä. Huikeeta!

17.00 Jyväskylän seudun lyhärit – 16-millisia arkistokopioita (K-S Museo)

Filminäytökset toimii aina, ja 16-millisen pyörittäminen on performanssi jo itsessään!

18.45 Iida Umpikuja (Vakiopaine)

Helsinkiläistynyt turkulainen Iida Umpikuja soittaa hieman ristomaisia kappaleita omintakeisella otteella. Näin Iidan Vastavirralla Tampereella ja oli kyllä hyvä.

23.30 Beverly Girl (Ilokivi)

Helsinkiläistä hieman funkihtavaa indiemusaa. Kuulosti aika toimivalta.

ALEKSI

yy2015perf

10:00 Tuomiopäivän kello (Galleria Hoppa)

Yläkaupungin Yö, tuo koko kansan jouluvappujuhannus, on luonteeltaan niin riemukas tapahtuma että kaltaiseni huumorintajuton jurottaja hakee aamuannoksen maailmantuskaa ennen päivän kulttuurielämyksiä. Ihan vaan jotta elämän realiteetit eivät pääsisi juhlahumussa unohtumaan.

12:30 Huutokatrillia (Mäki-Matti)

En tiedä mitä katrilli tarkoittaa mutta huutamisesta meikäläinen tykkää. Toivottavasti yleisökin saa osallistua tähän.

14-16 KSEK: Tuhat kertaa hyvää yötä (Keski-Suomen museo)

Huutamisen jälkeen tekee mieli rauhoittua elävien kuvien parissa. En ehtinyt tarkistamaan millainen tämä elokuva on mutta toivon sen olevan joko romanttinen komedia tai yhdysvaltalaisen lukioon sijoittuva disney-musikaali.

16:45-17:30 Janos Valmistusvirhe Duo (Vakiopaine)

Mukavat tamperelaiset soittavat Janos Valmus -materiaalia. Ja vielä Vakiopaineessa. Menisin paikalle vaikka sieltä ei saisi kaljaa. Kyänäio!

18:00-18:30 CUM Boys – Cumback (Siltasali)

Company Uusi Maailma. Parhautta. Omat foliot mukaan.

19:30 Jeesus & Bob Dylan (Kaupunginkirkko)

Rauhan ruhtinas, Jumalan karitsa, folk-musiikin pioneeri, Maailman valo. Arvaatte varmaan kenestä puhun? Kyllä, rakastetun Bob Dylanin laajaa tuotantoa esitetään Kaupunginkirkossa. Dylan on länsimaisen popkulttuurin ikoninen hahmo  ja on tehnyt pitkän uran aina 1960-luvulta tähän päivään saakka. Lisäksi palestiinalainen marginaaliartisti Jeesus Kristus esittää varhaista, uraaurtavaa matskuaan.

20:20-21 Terveet kädet (Jelmun teltta)

Kaupunginkirkon villin menon jälkeen tehnee mieli ottaa hiukan rennommin ja päästä rauhoittumaan. Laulu- ja soitinyhtye Terveet kädet lienee juuri oikea valinta seesteiseen tunnelmoitiin kuumeisen rokkaamisen keskellä.

21:20 Valkyrians (Jelmun teltta)

Skata? Ai minulle, vai? Kyllä kiitos. Vaihdan hevosnaamarin pikeepaitaan ja tanssaan menemään niin että naapurit tuijottavat ja kirkkoherra pelkää.

22:15 Tom Waits Orchestra (Ylä-Ruth)

Orkesterissa soittaa Keijo Koskenharju. Se riittää minulle. Esittävät muuten jonkun Tom Waitsin lauluja. Nevöhööd.

00:45 Slim Bean (Ilokivi)

Ajattelin viedä vanhan rannekelloni näiden miksaaja/valomies/säätäjä/managerllle kun hänellä ei ilmeisesti koskaan ole sellaista ollut. Olivat todella hyviä Älylän Ehtoossa, joten miksei vaikka katsoisi keikkaa samalla.

KYÖSTIyy2015taid

9:00 Käyn vielä katselemassa miltä yläkaupunki näyttää ennen tapahtumaa

11 -14 Koko maailman soitinpiste (Mäki-Matin perhepuisto)

13:15 Rockkuoro Rock All (Kompassirock)

12-18 Uusi Jyväskylä – Osallistava arkkitehtuurityöpaja (Kauppakatu 15)

14-19 Yöpojat – Graffitia graffitia!! (Juomatehdas)

15:00 Kiekkoileva koira – Heka (Seminaarinmäen puutarha)

15-01 Seminaarinkadun torialueen ruokakojut

16:00 Kirkkopuiston arkkitehtuuri- ja taidekävely – lähtö kioskilta

16:45 Hippi kyykkyyn! – paneelikeskustelu (Torikokous / Vihreä Haltiatar)

18:00 PUSKADISCO (Wonderlust) (Jyväskylän taidemuseo Holvi / Kirkkopuisto)

18:30 Order of the Living plays Terry Riley´s In C (Musican Boombox)

19:00 Skifflepapat (Grilli 21)

19:30 Paneelikeskustelu: Ihminen, universumi ja taide (Puutarhurintalo)

20:00 Ruamjai-kuoro (Alvar Aalto -museo)

20:20 Terveet kädet (Jelmu 25v -teltta)

21:00 Synkimmän yön elokuvat (esitykset klo 21 ja 22.30) (Vanha Paja)

21:45 Jyväskylän Kunkku (Studio, Juomatehdas)

22:15 Rauhatäti, MC Pyhä Lehmä & Sofa (Lounaispuisto)

23-01 Kauhujen yö (Hoppa)

18-03 SWÄG (Ilokiven yläkerta ja terassi)

01:30 Moly (Ylä-Ruth)

05:00 Aamukasteklubille (?)

Yritän käydä kaikkialla ja kaikissa Yön esityksissä, mutta voi käydä niin, että jossain vaiheessa tulee hoppu. Mäki-Matin perhepuistossa on tosi kiinnostavia juttuja, ihan erityisenä ohjelmanumerona tänä vuonna muun muassa tamperelaisen Uulun paikalle tuoma soitinkokeilupiste, jossa voi nähdä ja testailla soittimia sekä Suomesta että ympäri maailman. Mäki-Matissa kiertelisin ympäri ämpäri, ainakin sanataidekoulun ongintaan ja kaverikoirien rapsutteluun pitäisi ehtiä.

Kompassilla piipahtaisin seuraamassa jyväskyläläisnuorten Rock All -kuoron keikkaa ja Kompassirockin meininkejä noin muutenkin. Siitä tallustelisin pihakatua pitkin Uusi Jyväskylä -arkkitehtuurityöpajaan työpajailemaan kaupungin tulevaisuutta hauskemmaksi.

Entisen opiskelupaikkani Juomatehtaan graffitiseinään tehdään Yössä päivitys, sen etenemistä ehtisi vilkaista näppärästi tässä vaiheessa, kunnes Hekan keikka olisikin jo alkamassa. Aiemmin Yössä tanssiesityksiä toteuttanut Heka-koira on opetellut uuden lajin ja pitäisihän nyt nähdä, miten frisbeegolf sujuu. Tässä vaiheessa lienee nälkä, joten voisi olla sopiva hetki testata torialueen ruokakojut – joita on tänä vuonna mukana hyvinkin monipuolisesti. Jos vaikka kaikista nappaisi jotain.

Ruoka-ähkyssä olisi hyvä hetki tutustua Kirkkopuistoon syvemmin. Arkkitehtuurikävely lähtee kioskin kohdilta neljältä. Siitä livahtaisin huomaamatta Torikokouksen pariin kuuntelemaan mitä Katariina Vuorinen, Jaakko Selin ja Olli-Pekka Moisio miettivät hippien kyykyttämisestä ja palaisin vielä Kirkkopuistoon diskoamaan puskassa. No eihän siinäkään sitten ehtisi kauaa tanssahtaa kun pitäisi jo lähteä Musicalle Terry Rileyn In C:n esitykseen. Höstfesteillä ei oikein ehtinyt keskittyä Order Of The Livingin upeaan keikkaan saman teoksen pohjalta, joten nyt voi rauh… Ei kun tästähän pitääkin lähteä grillille katsomaan Skifflepappoja! Heippa ja nähdään Yössä!