Jyväskylän Designtori – kotimaisen designin uusi tukipilari

Kuva ja teksti: Ville Waali
DSC_0008

Johanna Mantila ja Aino Saalamo ovat tekijät suositun Jyväskylän Designtorin takana.

Lauantaina Toivolan Vanha Piha täyttyy jälleen pääosin kotimaisista trendikkäistä tuotteista ja huikeasta muotoilusta, kun Aino Saalamon ja Johanna Mantilan Jyväskylän Designtori kokoaa designista kiinnostuneet yhteen kello 10.00-17.00. Ensimmäinen tämän vuoden kolmesta Designtori-tapahtumasta keskittyy kesään. Saalamon mukaan kolmijakoinen vuosikello oli suunniteltu ratkaisu. “Tapahtumat sijoittuvat kausien mukaan ennen kesää, syksyä ja joulua.” Mallia on otettu muiden kaupunkien, kuten esikuvana toimivan Tampereen DOT ry:n Designtorin toiminnasta.

Viime syksynä Jyväskylän Designtorin parissa aloittaneen Mantilan mukaan homma lähtenyt kasvamaan nyt neljättä kertaa järjestettävän tapahtuman tiimoilta älyttömästi – meiningit ovat jopa kaksinkertaistuneet ensimmäisestä designtorista. “Tosi paljon asiaan vaikuttaa se, miten aktiivisesti myyjät ovat olleet meihin päin yhteydessä jo ennen tapahtumia, ja hakevat innokkaasti myyntipaikkoja”, Mantila kertoo tyytyväisenä.

Odotetussa kevään Jyväskylän Designtorissa on ensimmäistä kertaa mukana työpaja, jonka teemana on kaupunkiviljely. Pajaa vetää Kankaan puutarhan viljelyvastaava Marianne Tiitinen. Materiaalien osalta osallistuminen kustantaa kymmenen euroa ja hommiin pääsee mukaan kello kolmen aikaan. Ilmoittautua voi osoitteeseen pikkuverstas@gmail.com.

Designtori on yksi vastaus suomalaisen designin tulevaisuuteen. Kivijalkakauppojen kipuilu kannattavuuden kanssa näkyy Designtorin naisten mukaan jo katukuvassa, mutta muotoilijoille kolme kertaa vuodessa riskittömämmän vaihtoehdon tarjoava Jyväskylän Designtori saattaa olla tulevaisuus. Ja ainakin Jyväskylässä sen nauttiman suosion mukaan se on sitä jo.

Eritoten uutta ja nuorta muotoilua tukevat Saalamo ja Mantila ovat saaneet lauantaiksi koottua reilut kolmekymmentä myyjää Toivolan Vanhalle pihalle. Pelkästään myyntiin ei  Designtori kuitenkaan perustu, sillä huomioon on otettu lisäksi muun muassa ympäristö ja tunnelman luominen. “Tärkeää on luoda kävijälle enemmänkin elämys kuin pelkkä myyntitapahtuma”, Saalamo kiteyttää.

Kysyttäessä, mikä on trendikkäintä kesällä, naiset vastaavat kuin yhdestä suusta; “kiireettömyys ja luonto”. Lisäten naurahtaen vielä perään “somettomuuden”. Muotoilussa he uskovat esteettiseen, mutta käytännölliseen muotoiluun jolle löytyy kysyntää. “Muotoilu lähtee omasta tarpeesta. Ensin tulee käytännöllisyys ja tarpeellisuus, josta lähdetään suuntaamaan kauneuteen.”

Jyväskylän Designtori lauantaina kello 10:00 – 17:00 Toivolan Vanhalla Pihalla.