la 16.5. klo 16:45
Huoneteatteri: Kalenteritytöt. Avoin tekstiharjoitus. (ylätasanteella)

Jyväskylän Huoneteatteri on vuosikymmenten tauon jälkeen myös kesäteatteri ja tuo Laajavuoren Kulttuurikummulle Kalenteritytöt-näytelmän. Esityksen ohjaa ja sen on ”keskisuomalaisittain” sovittanut Erika Hast. Yläkaupungin Yössä pääset maistelemaan näytelmän herkullista tekstiä ja pääset tutustumaan Laajavuoren naisyhdistyksen naisiin ja heidän elämäänsä, kun työryhmä pitää avoimet tekstiharjoitukset klo 16.45–17.30 Lounaispuiston yläosassa. Tarjolla on myös näytelmän esitteitä.

Laajavuoren naisyhdistys on arvovaltainen ryhmä keski-ikäisiä ja vähän varttuneempia naisia, jotka lahjoittavat aikaansa yleville, ihanille asioille kuten käsitöille, kuivakukka-asetelmille, kakkukilpailuille, kurkkujen historialle, nakukalenterille ja… MILLE NAKUKALENTERILLE?

huoneteatteri

Kuva: Hanna-Kaisa Hämäläinen (Studio Ihmepeili)

Suosittuna brittielokuvanakin tunnetussa näytelmässä Naisyhdistyksen keski-ikäiset naiset päättävät tehdä alastonkalenterin ostaakseen sairaalan syöpäosastolle uuden sohvan. Vanhat kalenterit eivät myyneet edes painokustannustensa vertaa, joten ryhmä arvokkaita rouvia ottaa käyttöön kovat keinot saadakseen rahat kasaan. Naiset pistävät likoon itsensä ja riisuutuvat tehdäkseen kalenterin, joka myy. Elämää nähneet naiset joutuvat pyöritykseen, jossa jokainen joutuu katsomaan silmiin itseään ja naiseuttaan. Kalenteritytöt on näytelmä yhteisön voimasta, luopumisesta ja rakkaudesta. Esitys koskettaa ja naurattaa, mutta ennen kaikkea tuo osin raskaastakin aiheestaan huolimatta hyvän mielen.

Myös näytelmän työryhmän naiset panevat itsensä likoon ja tekevät kalenterin, jonka tuotto lahjoitetaan Keski-Suomen syöpäyhdistykselle. Valokuvataiteilija Hanna-Kaisa Hämäläisen (Studio Ihmepeili) sensuellit mustavalkokuvat todistavat, miten nainen on kaunis niin parikymppisenä kuin seitsenkymppisenäkin. Kalenterin valokuvat heijastetaan Jyväskylän Yläkaupungin Yössä 16.5.2015 Taidepäiväkoti Kulmakartanon ikkunoihin Kauppakadun ja Vaasankadun risteyksessä. Projisointi näkyy parhaiten hämärässä, eli viimeistään klo 22
alkaen.