Kuvagalleria vuodelta 2014 löytyy tästä!
YLEISTÄ
Yläkaupungin Yö on Jyväskylässä järjestettävä kaupunkifestivaali, joka avaa toukokuussa Keski-Suomen kesän festivaalikauden. Tapahtuman monitaiteinen ohjelma suunnitellaan hyvin laajalle kohderyhmälle lapsista ikäihmisiin, ja tapahtumapaikkojen lähekkäinen sijainti ja runsas päällekkäinen ohjelmatarjonta takaavat yleisölle monia vaihtoehtoja oman mielenkiinnon mukaan. Tapahtuma käynnistyy lauantaiaamupäivänä perheohjelmalla ja jatkuu monipuolisena aina sunnuntaihin saakka.
Festivaalia leimaa välitön tunnelma, joka sopii hyvin yläkaupungin alueen boheemiin ilmeeseen. Ulkoilmatapahtumien musiikki ja tuhansien hälisevien ihmisten liikkuminen tapahtumapaikasta toiseen luo karnevaalitunnelmaa ja houkuttelee ihmisiä puoleensa. Paikan päälle tullaan myös tapaamaan tuttuja sekä viettämään aikaa ystävien ja perheen kanssa.
Yläkaupungin Yö on pääsymaksuton tapahtuma, johon kaikilla on tasaveroinen mahdollisuus
osallistua. Lyhytkestoisena ja suppealle alueelle keskittyneenä se on myös hyvin yleisön tavoitettavissa. Sinne on hyvät liikenneyhteydet ja julkisilla kulkuvälineillä on helppo saapua tapahtumapaikalle. Lisätietoa festivaalin historiasta saat täältä: Historia.
OHJELMA
Yläkaupungin Yön pyrkimyksenä on tarjota yleisölle helposti tavoitettava, välitön ja monipuolinen kulttuurikokemus. Festivaalin ohjelmassa on mm. tanssia, teatteria, elokuvia, performansseja, luentoja, kuvataidetta, elävää musiikkia, sanataidetta, työpajoja, lastenohjelmaa, pelejä ja liikuntaa.
Festivaalin esiintyjät koostuvat niin ammattitaiteilijoista kuin eri taiteenalojen harrastajistakin, ja myös lukuisat kansalaisjärjestöt, -yhdistykset ja seurat esittäytyvät tapahtumassa kukin omalla tavallaan. Satojen esiintyjien joukko osallistuu tapahtumaan talkoohengessä, ilman esiintymispalkkiota.
Yksi Yläkaupungin Yön keskeisistä tavoitteista on edesauttaa erilaisten kulttuurien ja yleisöjen kohtaamista. Rohkealla ohjelmansijoittelulla (rock-konsertti museossa, teatteriesitys metsässä jne.) yleisöä pyritään houkuttelemaan uudenlaisiin kokemuksiin. Festivaalin ohjelmassa voidaankin sijoittaa esimerkiksi teini-ikäisten nuorten punk-bändin esitys keskelle taidemuseon näyttelyä, jolloin museo saa kenties aivan uusia kävijöitä ja nuorten punk-kulttuuri uusia ymmärtäjiä. Myös maahanmuuttajaryhmät pääsevät esittelemään kulttuuriaan festivaalilla.
Tapahtuma tarjoaa lisäksi monia toiminnallisia virikkeitä: Yläkaupungin Yössä voi päästä muun muassa rakentamaan oman soittimen, opettelemaan uusia tansseja, tuunaamaan vaatteita tai kokeilemaan parkouria. Sivistyksellinen ja kulttuurikasvatuksellinen näkökulma on tärkeä tapahtuman ohjelmistoa suunniteltaessa.
Ohjelma rakentuu kevään mittaan valmistuen huhtikuun alkuun mennessä. Vuosittain vaihtuvien teemojen toivotaan antavan monivuotisille asiakkaille ja taiteilijoille uusia, ajankohtaisia sisältöjä.
ÄLYLÄN EHTOO
Älylän Ehtoo on klubitapahtuma, joka esittelee monipuolisesti Yläkaupungin Yön tarjontaa. Klubilla on nähty mm. musiikkia, lausuntaa, stand-up -komiikkaa ja teatteria. Lipputuotoilla kerätään varoja Yläkaupungin Yön järjestämiseen.
Älylän Ehtoo järjestetään yhtenä iltana keväisin ja syksyisin yhdessä tai useammassa ravintolassa. Tapahtumapaikkoina ovat toimineet yläkaupungin alueen ravintolat Vakiopaine, Ylä-Ruth, Sohwi ja Ilokivi. Yhdellä pääsylipulla pääsee sisään kaikkiin tapahtumapaikkoihin.
PAIKALLISUUS
Yläkaupungin Yö pyrkii tarjoamaan ainutlaatuisen esiintymisareenan keskisuomalaisille kulttuurin
ammattilaisille ja harrastajille, organisaatioille ja laitoksille. Aloittelevalle harrastajataiteilijalle festivaali tarjoaa esiintymiskokemusta runsaan yleisön edessä, ammattilaiselle taas mahdollisuuden ”irrotella” rennommin kenties poikkeuksellisen ohjelmiston ja esiintymispaikan myötä. Myös aatteelliset järjestöt saavat tapahtuman kautta toiminnalleen huomiota. Suurin osa festivaalin sadoista esiintyjistä tulee Jyväskylän seudulta, samoin valtaosa yleisöstä on paikkakuntalaisia tai keskisuomalaisia. Se on eräänlainen keskisuomalaisen taiteen tekemisen ja kulttuuriosaamisen vuosikatselmus.
Tapahtuma kerää Jyväskylän yläkaupungille arviolta n. 20 000 kävijää. He käyttävät erilaisia palveluita, esim. ravintola-, majoitus- ja taksipalveluita sekä torikauppiaiden tarjoamia palveluita tapahtuma-alueella ja muita Jyväskylän tarjoamia palveluita. Useat tapahtumaan osallistuvat ravintola-alan yritykset tekevät vuoden myyntiennätyksensä festivaalipäivänä. Samoin museoissa ja gallerioissa koetaan vuoden kävijähuippu Yläkaupungin Yössä.
JÄRJESTÄJÄ
Tapahtuman järjestämisestä vastaa vuonna 1992 perustettu Yläkaupungin Yö ry., yhteistyötahoinaan jyväskyläläisiä kulttuurialan organisaatioita sekä monet yläkaupungin alueen ravintolat.
Tapahtuman tuottavat Yläkaupungin Yö ry:n palkkaama toiminnanjohtaja ja tuottaja, jotka vastaavat festivaalin ohjelmiston kokoamisesta ja koordinoinnista. Työntekijät aloittavat tapahtuman tuottamisen käytännön toimet tammikuun aikana. Lisäksi kevään aikana tuotantoryhmään liittyy työharjoittelijoita eri oppilaitoksista. Tapahtuman aikana tarvitaan myös suuri joukko talkootyöntekijöitä järjestyksenvalvontaan, asiakaspalveluun, stage managereiksi, teknikoiksi, roudareiksi, autonkuljettajiksi ja muonitukseen.
LISÄÄ KUVIA